Dat hij wilde ondernemen in de voedselindustrie was voor Scifo Minnaard (29) al snel duidelijk. Ook dat hij dit op een duurzame manier wilde doen. Met zijn bedrijf Falafval in Barendrecht maakt hij falafal van biologische en restproducten. “Ik wil mensen laten zien dat duurzaam en circulair niet betekent dat je inlevert op smaak en kwaliteit. Duurzaam is leuk en lekker!”
Hoewel Scifo na de middelbare school koos voor een studie in de psychologie, had hij al vroeg een passie voor koken en een neus voor lekker eten. “Samen met Ayuk Bakia, mijn toenmalige compagnon, kookte ik al vaak voor vrienden en al gauw wilden we dat grootser aanpakken. Aanvankelijk als cateringactiviteit naast onze studie, en gaandeweg ontstond het idee om een foodbedrijf op te richten.”
Reststromen gebruiken
“In het plan voor Falafval speelde duurzaamheid een belangrijke rol. De Nederlandse voedingsindustrie is ontzettend efficiënt, productief en innovatief. Indrukwekkend hoeveel voedsel we als klein land kunnen produceren. Tegelijk is het heel inefficiënt dat we de reststromen die daarbij ontstaan weggooien en niet weten te benutten. Toen ik begon was dan ook mijn eerst vraag welke impact ik zou maken met mijn bedrijf als ik ging inkopen en produceren. We hadden twee belangrijke eisen: een plantaardig product maken en werken met producten die in de voedselketen overblijven. We kwamen op het idee om fruit- en groentepulp van saptentjes te gebruiken als grondstof om falafal te maken. Diezelfde middag bedacht ik de naam Falafval. We hebben het product getest op Koningsdag 2018. Daarna zijn we gaan uitbreiden en hebben we op diverse festivals gestaan.”
Aardig Onderweg Award
In 2019 wonnen Scifo en Ayuk de RET Aardig Onderweg Award, een prijs voor initiatieven die de sameleving mooier, slimmer en duurzamer maken. “Daaraan was een geldbedrag verbonden van 25.000 euro waarmee we een foodtruck hebben gekocht. Door corona moest die een jaar in de stalling blijven, maar gelukkig hadden we voldoende afnemers om ons plan door te zetten. Na corona zijn we op de wekelijkse Rotterdamse Oogst gaan staan.”
Intussen is Falafval doorontwikkeld. “We hebben een nieuwe receptuur die de falafal geschikt maakt om in de oven te bereiden. Falafval is voor 30 procent circulair en bestaat uit reststromen van paprika, ui en knoflook. Die halen we op bij snijderijen en knoflooktelers, waarvan we de bollen afnemen die te klein zijn voor de supermarktverkoop. Daarnaast bestaat 60 procent uit gele erwten van een boer uit de Hoeksche Waard die aan regeneratieve landbouw doet.”
Perfecte locatie
Als Scifo niet onderweg is, is hij in de Robin Food Hub te vinden, tegenover het station en in de Dutch Fresh Port. “Zowel in logistiek als creatief opzicht een perfecte plek. Café Clémentine dat ook op het terrein ligt, zorgt voor duurzame horeca en is een mooie ontmoetingsplek voor klanten, leveranciers en inwoners van Barendrecht. Hier kan ik mijn missie om mensen enthousiast te maken voor een volledig plantaardig product dat circulair en duurzaam is, goed uitdragen.”
Ook uw verhaal delen?
Voor deze rubriek zijn we op zoek naar Barendrechters die graag hun ervaringen en slimme tips op het gebied van duurzaamheid en hergebruik willen delen. Aanmelden kan via [email protected].
Door: Afdeling communicatie gemeente Barendrecht